Витаминните комплекси в хранителните добавки  и има ли регулация за

...
Витаминните комплекси в хранителните добавки  и има ли регулация за
Коментари Харесай

д-р Симеон Славчев: Ако си здравно грамотен, приемът на витамини и добавки не крие рискове

Витаминните комплекси в питателните добавки   и има ли регулация за тях и каква.

" Ако човек няма добра здравна просветеност, приемът на витамнни комплекси крие и опасности ", разяснява в " Хоризонт до обед " доктор Симеон Славчев, основен помощник Катедра " Превантивна медицина " в Медицински университет - София.
" Повечето от възрастните хора са по-скоро осведомени за витамините. Това сочат данните ми, до момента в който пишех доктората ми на тематика - " Информиран избор на хранителни добавки като проблем на здравната просветеност и промоцията на здраве ". Трябва да се обърне повече на промоция на здравето, на предварителна защита и на осведоменост по тази тематика.

Трябва да се разграничим и това, че има разнообразни форми на всички минерали и витамини . Някои от формите се усвояват по-добре от организма. В някои от формите е посочена по-висока доза, тъй като явно формата не е толкоз елементарно усвояема от организма и част от това количество ще се изхвърли ", разясни доктор Славчев.

  " Затова е значимо да четем етикета на витамините, добавките. Проблемът е лесната им досегаемост, тъй като питателните добавки не са медикаменти, те се контролират от Българската организация по сигурност на храните . За тях не се изисква лекарско наставление и рецепта.

Фармацевтите, а и фитнес-инструктурите биха могли да осведомят съответно хората за питателните добавки и витамините ", добави медикът.

 БГНЕС

По думите му при съчетанието на витамини и минерали би трябвало да се има поради, че има водноразтворими и мастноразтворими измежду тях. А дозата е разказана на всички места на етикета. Той би трябвало да бъде на български език и в нашите мерни единици.

Мастноразтворим е витамин D и там има повече струпване и може да има предозиране. Затова се чете етикета - 10 до 20 мигкрограма дневно е дозата за един човек, който не спортува интензивно. Това би трябвало да се следва ", сподели доктор Славчев.По думите му питателните добавки не са нито лекарство, нито храна, а е добавка с съответни изгоди.
По-засилената регулация би трябвало да е по повод контрола на производството и достъпността на питателните добавки.

Хранителните добавки са едни от най-рекламираните артикули. Предложенията ни заливат в интернет, малките екрани, вестници, списания.

" Няма ден, в който пред очите ни да не попадне ново предложение за чудодейна помощ посредством хапчета, прахчета, схеми,  най-често притеглят в интернет и с огромни отстъпки,често са оповестени и като единствено натурални артикули ", споделят плевенчани : " Пия добавки единствено по наставление от доктор и при потребност като бременност, да вземем за пример.
Харесвам добавките, тъй като човешкото тяла има липса на избрани витамини, само че зная, че предозирането е също рисково. Аз обаче чета по тази тематика. Не се съветвам с доктор. Чета напътствията на продуктитите. Проследявам сертификацията на тези, които аз одобрявам " .
" Здравите хора нямат потребност от хранителни добавки. Те са нужни при интензивно спортуващи хора.
Трябва да се внимава въпреки всичко от предозиране, само че те не навреждат на тялото ни, стига да не съдържат кофеин или със стероиди,   които не бих ги предложили на никой, те в действителност повреждат при предозиране... ", посъветва инструкторът от Плевен Христо Каменополски.Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР